Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 ek. cukor
- 1 zacskó száraz élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. vanília
- 1 tk. só
- 1 db tojás
- 3 ek. kókuszolaj
Díszítéshez:
Elkészítés:
- lépés: A tejet meglangyosítjuk és 1 ek. cukrot, valamint az élesztőt elkeverjük benne.
- lépés: Amíg felfut a tészta többi hozzávalóját a robotgép keverőtáljába mérjük, végül hozzáadjuk a felfutott élesztőt.
- lépés: Amikor a tészta szépen összeáll, rugalmas és nem tapad a tálhoz. Lefedve 1 órán át kelesztjük.
- lépés: Ha a tészta a duplájára nőtt, nyújtólapra borítjuk, 12 nagyjából egyorma darabra osztjuk őket, a darabokat egyenként gömbölyítjük, a deszkán letakarva további 15 percen keresztül kelesztjük őket.
- lépés: 30-40 cm hosszú rudakat nyújtunk belőle.
- lépés: Ollóval a rudak tetején, ez lesz a mókus füle, majd kb. a tetejétől a rudak bal oldalán 5 cm-re, illetve ettől is 10 cm-re egy-egy bemetszést ejtünk, ezek pedig a keze és lábai.. A rúd másik végét feltekerjük, míg a legalsó bemetszésig nem érkezünk, ez lesz a mókus farkincája, felhajtjuk a teste mellé, jobb oldalra.
- lépés: Szemet készítünk neki mazsolából. A kezébe pedig egy-egy szem mogyorót helyezünk.
- lépés: Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, hagyjunk köztük helyet, mert még nőni fognak. Megkenjük a tojássárgájával őket és kb fél órát még kelesztjük.
- lépés: Ez idő alatt a sütőt 180˚C-ra előmelegítjük.
- lépés: 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Igazán mutatós őszi péksütemény, ami mosolyt csal mindenki arcára, egy borongósabb napon is!





