Barion Pixel

Briós mókus

Hozzávalók:

Díszítéshez:

Elkészítés:

  1. lépés: A tejet meglangyosítjuk és 1 ek. cukrot, valamint az élesztőt elkeverjük benne.
  2. lépés: Amíg felfut a tészta többi hozzávalóját a robotgép keverőtáljába mérjük, végül hozzáadjuk a felfutott élesztőt.
  3. lépés: Amikor a tészta szépen összeáll, rugalmas és nem tapad a tálhoz. Lefedve 1 órán át kelesztjük.
  4. lépés: Ha a tészta a duplájára nőtt, nyújtólapra borítjuk, 12 nagyjából egyorma darabra osztjuk őket, a darabokat egyenként gömbölyítjük, a deszkán letakarva további 15 percen keresztül kelesztjük őket.
  5. lépés: 30-40 cm hosszú rudakat nyújtunk belőle.
  6. lépés: Ollóval a rudak tetején, ez lesz a mókus füle, majd kb. a tetejétől a rudak bal oldalán 5 cm-re, illetve ettől is 10 cm-re egy-egy bemetszést ejtünk, ezek pedig a keze és lábai.. A rúd másik végét feltekerjük, míg a legalsó bemetszésig nem érkezünk, ez lesz a mókus farkincája, felhajtjuk a teste mellé, jobb oldalra.
  7. lépés: Szemet készítünk neki mazsolából. A kezébe pedig egy-egy szem mogyorót helyezünk.
  8. lépés: Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, hagyjunk köztük helyet, mert még nőni fognak. Megkenjük a tojássárgájával őket és kb fél órát még kelesztjük.
  9. lépés: Ez idő alatt a sütőt 180˚C-ra előmelegítjük.
  10. lépés: 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

Igazán mutatós őszi péksütemény, ami mosolyt csal mindenki arcára, egy borongósabb napon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.