Remek fogás hidegen, melegen!
Nagyon kevés befektetett idő ellenére napokig tudunk mihez nyúlni, ha a munkából hazaérve valami ínycsiklandóra vágynánk!
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg karaj
- 1 fej lila hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb vagy 5-6 szem koktél paradicsom
- 250g sült sütőtök (nyersen meghámozva és kockára vágva is megfelelő)
- 2 szál rozmaring (vagy 1 tk szárított rozmaring)
- 1 dl kókusz olaj https://biokum.hu/termek/biona-bio-kokuszolaj-610ml/
- 2 ek. ajvár https://biokum.hu/termek/harmonica-bio-ajvar-padlizsannal-ilievi-260g/
- 2 ek. balzsam ecet https://biokum.hu/termek/alce-nero-bio-balzsamecet-modenabol-250ml-3-seals-quality/
- 2 ek. szójaszósz https://biokum.hu/termek/biona-bio-shoyu-szojaszosz-145ml/
- 1 ek. erőleves por https://biokum.hu/termek/rapunzel-erolevespor-bio-250g/
- 1 ek. gomba pesto https://biokum.hu/termek/rapunzel-pesto-varganyagombas-bio-120g/
ELKÉSZÍTÉS:
- lépés: A húst betesszük egy magasabb falú tűzálló edénybe. A kókuszolajat felolvasztjuk és elkeverjük benne a fűszerket, ízesítőket (ajvár, balzsamecet, szójaszósz, erőleves por, gomba pesto), jól bedörzsöljük a húsba az így kapott pác levet.
- lépés: Meghámozzuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Nyugodtan lehet nagyobb darabokra, hiszen a hosszú, lassú sütési idő alatt így is krémesre sülnek. 3. lépés: A sütőt előmelegítjük 200 ‘Cra, először magasabb hőfokon sütjük nagyjából 20-30 percig fedő nélkül, majd visszaveszük a hőfokot 170-180’Cra és fedővel lefedve (alufóliával letakarva) sütjük további 1,5-2 órán át, ha a hús átpuhult, készen is vagyunk, azonban ha vki szereti pirultabban, akkor ismét fedő nélkül 200-220’Con még 10-15 percet piríthat rajta, mégpedig úgy, hogy előtte a kisült szaftból néhány evőkanállal a húsra mérünk.
Melegen a pépessé sült zöldségek kenyérre kenve fenségesek!
Következő napokon, pedig a hús salátával, főzelékek feltétjeként, de krumplival, kenyérrel is fantasztikus lakoma!