Barion Pixel

SZÓSZKERESŐ TÉSZTÁK

Az olasz tésztakultúra változatossága lenyűgöző: a különböző formák nemcsak látványban térnek el, de az ízek és textúrák szempontjából is más-más élményt nyújtanak. A tagliatelle, fusilli és penne három olyan klasszikus, melyekhez jól megválasztott szószokkal valódi gasztronómiai élményt teremthetünk.

 

Tagliatelle – az elegáns tészta

A tagliatelle hosszú, lapos, szalagformájú tészta; leggyakrabban friss, tojásos tésztaként készül. Az Emilia-Romagna régióból származik, különösen Bologna környékéről, és igazi klasszikusnak számít az olasz gasztronómiában.

Ez a tészta kiválóan passzol sűrű, testes szószokhoz, különösen a húsalapú ragukhoz. A legismertebb felhasználása a tagliatelle al ragù, vagyis a bolognai raguval készült változat, ami világszerte híressé vált. A lapos felületének köszönhetően a szósz nem csúszik le róla, hanem szépen bevonja minden szálat, így minden falat gazdag és ízletes lesz.

Emellett, a tagliatelle jól illik erdei gombás-tejszínes mártásokhoz, vagy szarvasgombás vajjal is tálalható, különösen ünnepi alkalmakkor. A friss tészta rusztikus, mégis kifinomult jellege remekül érvényesül olyan különleges hozzávalók társaságában, mint a vadhúsból készült ragu vagy a füstölt kacsa.

A hagyományos bolognai tagliatelle szélességét a Bolognai Kereskedelmi Kamara 1972-ben hivatalosan 8 milliméterben határozta meg. Ezt egy aranylemezre gravírozva őrzik Bologna városházáján.

 

Fusilli – a szószkapó kedvenc

A fusilli spirál alakú tészta, amely nemcsak mutatós, hanem rendkívül praktikus is. A csavaros forma tökéletesen megragadja a szószokat, legyenek azok krémesek, olajosak vagy darabosak.

A fusilli különösen alkalmas pesztóval készült ételekhez. A bazsalikomos pesto alla genovese minden barázdát kitölt, így a tészta minden egyes darabja tele lesz ízzel. Hasonlóan jól működik napraforgómagos vagy rukkolás pesztóval is.

A spirál forma miatt gyakran használják tésztasalátákban, ahol fontos, hogy a mártás vagy öntet jól bevonja a tésztát. Egy klasszikus hideg tésztasaláta fusillivel, koktélparadicsommal, mozzarellával, olívabogyóval és egy kis balzsamecetes öntettel friss, nyárias fogás lehet.

A „fusilli” szó az „orsó” jelentésű „fuso”-ból származik, ami arra utal, hogy eredetileg a tésztát kézzel tekerték egy vékony pálcika köré, így alakítva ki a jellegzetes csavart formát.

 

Penne – a roppanós sült tészták sztárja

Ez a közepes méretű csőtészta az egyik legsokoldalúbb forma, amit gyakorlatilag bármilyen szószhoz használhatunk.

A legikonikusabb fogás, amiben penne szerepel, a penne all’arrabbiata – csípős paradicsomos szósz fokhagymával és chilipehellyel. Ez az étel egyszerű, de mégis karakteres, pont, mint a tészta formája.

A penne ideális rakott ételekhez is, például sütőben sült penne (pasta al forno), darált hússal, paradicsomszósszal és olvadt sajttal. Mivel megtartja formáját sütés közben, jól használható előkészített fogásokhoz vagy maradékmentő receptekhez is.

1865-ben Giovanni Battista Capurro egy olyan gépet szabadalmaztatott Genovában, amellyel a penne tésztát ferdén lehetett levágni anélkül, hogy összenyomnák a tésztacsövet – ezzel született meg az a forma, amit ma is használunk.

Érdemes kísérletezni ezekkel a tésztafajtákkal, és megismerni, hogyan tudják kiemelni egy-egy szósz vagy alapanyag karakterét. Az olasz konyha szépsége a részletekben rejlik – és a tésztaformák ebben kulcsszerepet játszanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.