A kávé világszerte emberek millióinak reggeli szertartása, társasági itala és munkaindítója. A bolygón elfogyasztott kávék több, mint 60%-a arabica fajtából származik – nem véletlenül. Az arabica nemcsak különleges ízve miatt népszerű, hanem gazdag történelme és változatos előnyei miatt is.
Mi az arabica kávé?
Az arabica (Coffea arabica) a legismertebb kávéfajta a világon. Főként magasabb tengerszint feletti magasságban – 600 és 2000 méter között – termesztik, állandó, enyhe hőmérsékleten. Az arabica érzékenyebb a betegségekre, mint más fajták, de cserébe finomabb, összetettebb ízvilágot kínál: gyümölcsös, virágos, néha enyhén csokoládés vagy diós aromákkal.
Egyik legfontosabb jellemzője a kisebb koffeintartalom (kb. 1–1,5%), amelynek köszönhetően kevésbé kesernyés, mint például a robusta. Ebből kiindulva, az arabica ideális azok számára is, akik a lágyabb, selymesebb kávékat kedvelik.
Történeti érdekességek
Egyik legenda szerint az arabica kávét egy etióp pásztor, Kaldi fedezte fel, miután látta, hogy kecskéi élénkebbé válnak egy bizonyos piros bogyótól. A növény hamar bekerült a szerzetesek gyakorlatába is, akik rájöttek, hogy az ital segíti őket ébren maradni az éjszakai imák alatt.
Valószínűsíthető, hogy az arabica eredeti hazája Etiópia, ahonnan Jemenbe, majd az egész arab világba került. A jemeni Mokka kikötője (Mocha) évszázadokig a legfontosabb kávéexportközpont volt – innen származik az ismert „mokka” elnevezés is.
A kávé a 17. században jelent meg Európában, és gyorsan népszerű lett. A hollandok Jáva szigetén ültetvényeket hoztak létre, majd a francia, spanyol és portugál gyarmatok is meghonosították a növényt. Ma az arabica kávét főként Latin-Amerikában (különösen Brazília, Kolumbia, Peru), Kelet-Afrikában és Ázsiában termesztik.
Miért szeretik annyian az arabicát?
Az arabica kávé elsődleges vonzereje az ízvilág. Míg a robusta erőteljes, gyakran földes és keserű, az arabica lágyabb, gazdagabb ízprofilú. A magasabban fekvő ültetvényeken a kávécseresznye lassabban érik, ez pedig elősegíti az aromák koncentrálódását.
Az arabica kávé természetes antioxidánsokat (pl. klorogénsavat) tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Lágy, aromás íze miatt ideális eszpresszóhoz, filterkávéhoz és cold brew-hoz is, ráadásul fenntarthatóbb módon, árnyékos ültetvényeken is termeszthető, ami kedvez a környezetnek és a minőségnek is.
Az arabica kávé több, mint egy élénkítő ital: ízek, történetek és kultúrák találkozása minden csészében. Nem véletlen, hogy a világ kávérajongóinak többsége ezt a fajtát részesíti előnyben.
Ha te is szereted a lágy, karakteres ízeket, érdemes kipróbálni a frissen pörkölt, 100% arabica kávékat – lehetőleg bio vagy fenntartható forrásból.