Hozzávalók:
- 1 fej lilakáposzta
- víz
- só
- fűszerek: fokhagyma, rozmaring, babérlevél
Elkésztés:
- lépés: A káposzta külső leveleit távolítsuk el. Majd mossuk meg.
- lépés: Vékonyan szeleteljük fel, vagy gyaluljuk le nagyjából 2-3 mm vastagságúra.
- lépés: Tegyük sterilizált befőttes üvegekbe a káposztát a fűszerekkel vegyítve. Használhatunk még további fűszereket is, gyömbért, borókabogyót, lilahagymát, narancs gerezdet (csak a fantáziánk szabhat határt, érdemes kisérletezni)…
- lépés: 2%-os sóoldat készítése: 1 liter felforralt majd visszahűtött vízzel keverjünk el 20 g sót, ami nagyjából egy evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Fontos, hogy a só teljesen feloldódjon a vízben. ( A káposzta mennyisége nálam 1,5 kg volt, amelyhez 30g só és 1, 5 l vízre volt szükségem. )
- lépés: Öntsük fel az üvegeket az oldattal, úgy hogy nagyjából 1,5 cm hely maradjon az üveg tetejéig.
- lépés: Tegyük tálcára és hűvös (18-22˚C), sötét helyen hagyjuk, hogy a csoda végbemenjen. Az első üveggel 1 hét elteltével ettünk, kb. 5-14 nap a fermentálódás ideje. A további üvegeket 2 hét után hűvösebb helyen tároljuk (kamra, hűtő), akár hónapokig eláll.



