Barion Pixel

Fermentál lilakáposzta

 

Hozzávalók:

  • 1 fej lilakáposzta
  • víz
  • só 
  • fűszerek: fokhagyma, rozmaring, babérlevél

 

Elkésztés:

  1. lépés: A káposzta külső leveleit távolítsuk el. Majd mossuk meg.
  2. lépés: Vékonyan szeleteljük fel, vagy gyaluljuk le nagyjából 2-3 mm vastagságúra.
  3. lépés: Tegyük sterilizált befőttes üvegekbe a káposztát a fűszerekkel vegyítve. Használhatunk még további fűszereket is, gyömbért, borókabogyót, lilahagymát, narancs gerezdet (csak a fantáziánk szabhat határt, érdemes kisérletezni)…
  4. lépés: 2%-os sóoldat készítése: 1 liter felforralt majd visszahűtött vízzel keverjünk el 20 g sót, ami  nagyjából egy evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Fontos, hogy a só teljesen feloldódjon a vízben. ( A káposzta mennyisége nálam 1,5 kg volt, amelyhez 30g só és 1, 5 l vízre volt szükségem. )
  5. lépés: Öntsük fel az üvegeket az oldattal, úgy hogy nagyjából 1,5 cm  hely maradjon az üveg tetejéig.
  6. lépés: Tegyük tálcára és hűvös (18-22˚C), sötét helyen hagyjuk, hogy a csoda végbemenjen. Az első üveggel 1 hét elteltével ettünk, kb. 5-14 nap a fermentálódás ideje. A további üvegeket 2 hét után hűvösebb helyen tároljuk (kamra, hűtő), akár hónapokig eláll. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.