Az élelmiszerek iparosítása folytán megnövekedett a bennük található adalékanyagok mennyisége, hiszen a tartósításhoz ezt a lehetőséget az ember megpróbálta kiaknázni.
Az adalékanyagok szintetikus anyagok vagy természetes anyagok kivonatai. Azért kerültek az ételeinkbe, hogy növeljék a felhasználhatóság időtartamát, vagy például a csomósodásgátló anyagok, hogy az élelmiszer részecskéi ne tapadjanak össze a tárolás során. Egyes flakonokba csomagolt élelmiszerek esetén hajtógáz, más esetekben térfogatnövelő szerek, stb. Ezeket a csomagoláson található termék leírásban olvashatjuk el, ahol az E betűs adalékok számjelzései is fel vannak tüntetve.
Azonban az elmúlt evekben már volt lehetőségünk ezeknek az ember szervezetére gyakorolt hatását is tanulmányozni. Bár a tudomány elsősorban úgy gondolta, hogy ezekkel az adalékanyagokkal segítik az embert, hogy mindig minden élelmiszer időben rendelkezésre álljon megfelelő állagban, színben és ízben, azonban sajnos ezek az anyagok az ember szervezetére negatívan hatnak.
Az adalékanyagok allergiához, ételérzékenységekhez, étel intoleranciához, szélsőséges esetekben komolyabb megbetegedésekhez vezethetnek.
Fermentálás
Ezzel szemben létezik egy olyan tartósítási módszer, melyet már nagyanyáink is
nagy előszeretettel végeztek. A fermentálás során mikroorganizmusok lebontják az élelmiszerben található szénhidrátokat. Jótékony hatással van a bélrendszerünkre, erősítik az immunrendszert, a tápanyagok jobb felszívódását is elősegítik, sőt legújabb kutatások az agy kognitív funkcióra gyakorolt pozitív hatásáról is beszámolnak.
A fermentált ételek PROBIOTIKUMOKAT tartalmaznak, amelyek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, segíthetnek leküzdeni a puffadást, emésztési problémákat. Az erjedés során keletkező enzimek elősegítik az ásványi anyagok felszívódását. A fermentálás tulajdonképpen előemészti számunkra a növényi alapanyagokat és ezáltal könnyebben emészthetővé válnak.
Legismertebb a zöldségek fermentálása, azonban a joghurtok, a kefir, a kovászos kenyér, a miso és a szójaszósz is fermentációs eljárással készülnek (és ezen kívül még sok más élelmiszer).
https://biokum.hu/?s=sz%C3%B3jasz%C3%B3sz&post_type=product
https://biokum.hu/termek/bioasia-bio-miso-levespaszta-200g/

