Sajnos az ősz beköszöntével a betegségek is felütötték a fejüket…
Hadd mutassunk egy igazán tápláló, vitaminokan, ásványi sókban gazdag leves ötletet! Érdemes máris nagy adaggal készíteni, biztosan lesz a környezetünkben, akinek jól fog esni egy kis immunerősítő gondoskodás!
Hozzávalók:
- 1 kg húsos levescsont
- 10 szál répa
- 3 szál fehérrépa
- 1 fej karalábé
- néhány darab gomba
- 1 kis darab gyömbér
- 2-3 burgonya
- 1-2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 db paradicsom
- néhány szál petrezselyem
- 2-3 db babér levél
- 1 ek. őrölt piros paprika
- 1 ek. kurkuma
- 1 ek. feketebors
- 1 ek. ajvár krém
- 2-3 ek erőleves por
- 1,5 l víz
- 1 ek. balzsamecet
- lépés: Megtisztítjuk a hozzávalókat. A zöldségeket felaprítjuk.
- lépés: Nagy tűzálló edénybe helyezzük a csontot, a zöldségeket, fűszereket és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A hagymát nem szoktam meghámozni, hiszen a héjaban rengeteg immunerősítő anyag található. Itt fontos megemlíteni, hogy a kurkumában található kurkumin felszívódását a szervezetünkben, a feketeborsban található piperin segíti elő, ezért feltétlen együtt használjuk őket. A zöldségeket is variálhatjuk, akár kelbimbó, brokkoli is kerülhet bele, illetve a fűszerek tekintetében is gazdagíthatjuk a levesünket, akár kakukkfűvel, csalánlevéllel, melyek még fokozhatják levesünk roboráló hatását.
A balzsamecet, pedig elősegíti a csontból és a zöldségekből az ásványi anyagok minél hatékonyabb kinyerését.
3. lépés: Lefedve főzzük először magasabb fokozaton, míg el nem kezd forrni, majd levesszük a hőfokot, hogy éppen gyöngyözzön, így pedig további 6-8 órán át.
Ha még szeretnénk fokozni az élvezeteket virágoskúti csípős rózsával tálaljuk
Remélem sikerült kedvet csinálni, hogy elkészítsétek ezt a nagyszerű levest!
Nagyon kevés befektetett energiával hozzájárulhatunk az immunrendszerünk megerősítéséhez, helyreállításához!
Jó étvágyat!




