Hozzávalók:
- 250 g olvasztott vaj
- 3 bögre zabpehely
- 2 bögre barna cukor
- 2 db tojás
- 2 tk. vanília
- 1 ½ bögre liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. só
- 2 bögre aszalvány/csoki/magvak
Elkészítés menete:
- lépés: Az aszalványok/csoki kivételével az összes hozzávalót összekeverjük, majd hagyjuk állni, legalább 20 percet, de akár 2-3 órát is, hogy a zabszemek jól megszívják magukat.
- lépés: Fakanál segítségével elkeverjük a masszában az “adalékokat”, ami lehet, aszalt szilva, áfonya, stb., csoki apró kockákra vágva, magvak pl. dió, mandula…, tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Ez alkalommal én sütőtök pürét (1 bögre) és aszalt szilvát, csokit apró darabokra vágva (1 bögre) adtam hozzá.
- lépés: A hagyományos utat járva fagyis kanállal gombócokat mérünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd vizes kézzel lenyomkodjuk őket, hogy szép kerek kekszeket kapjunk. Mivel én reggelire, illetve uzsonnás dobozba szánom őket, egy nagyon egyszerű eljárást alkalmazok, egy sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 3-4 mm vastagon kinyújtom a tésztát, majd vizes pizzavágóval ujjnyi csíkokra vágom.
- lépés: 180˚C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Nagyjából 13-15 perc.
- lépés: Hagyjuk hűlni, ha már langyos könnyen elválik a sütőpapírról. A csíkokra vágott verzió, nagyjából egyben marad, azonban a vágások mentén könnyen törhető!



