Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 tk tengeri só
- 0,5 dl olívaolaj
- 1,5 dl víz
- 0,7 dl tej
- 0,7 dl sütőtökpüré
- 1 zacskó száraz élesztő
Elkészítés:
- Süssük meg a sütőtököt, hagyjuk kihűlni.
- Közben mérjük ki a száraz hozzávalókat egy keverőtálba, készítsünk mélyedést a közepébe.
- Nagyjából 2 kisebb cikk sütőtök héját távolítsuk el, majd pürésítsük össze, tegyük egy mérőkancsóba, öntsük fel annyi tejjel, hogy együtt 1.5dlt adjanak ki.
- Mérjünk ki 1,5 dl vizet és adjuk a nedves hozzávalókat is a keverékhez.
- Géppel vagy kézzel keverjük össze.
- Amikor a tészta összeáll, sima és fényes, nem tapad a tálhoz, lefedjük és kelesztjük kb 30 percen keresztül.
- A megkelt tésztát vékonyan meglisztezett konyhapultra vagy nyújtódeszkára szedjük.
- 10 egyforma darabra osztjuk és egyesével gömbölyítjük őket. Lefedve 10 percig kelesztjük.
- A gombócokat kb 2-3 mm vastag ovális formára nyújtjuk, nagyjából kézfej méretűekre. A rövidebb oldaluk felől feltekerjük őket, majd kb 20 cm hosszúra sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket és további 30 percig letkarva pihentetjük.
- Közben a sütőt 200˚C-ra előmelegítjük.
- A megkelt kifliket a forró sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Jót tesz neki, ha sütés közben néhányszor vízzel bespriccelünk, gőzös levegőt teremtve a sütőben.


